Rejseoplevelse med øl I Bamberg

Når jeg er ude og rejse så holder jeg utrolig meget af at spise og drikke nogle af de lokale ting man kan få i et område. Der er nogle ting man husker bedre end andet. Den oplevelse jeg husker bedst, er min første tur til Bamberg i Tyskland. Hele centrum af Bamberg er i dag beskyttet af Unesco. Det er en af de eneste tyske byer der ikke blev bombet under 2. Verdenskrig. Byen står derfor som den oprindeligt stod.

Under min første tur til Bamberg skulle jeg ud at spise en aften. Det var en forretningsrejse og foretog alene, så jeg havde derfor alle muligheder for at vælge lige præcis det sted jeg havde lyst til at spise. Jeg valgte et lille lokalt spisested hvor de selv bryggede deres øl. Jeg fik bestilt noget mad og en øl. Jeg fik først øllet, og det var her den helt store overraskelse ham. Hvad jeg ikke var klar over var, at Bamberg er kendt i hele Tyskland for at lavet røget øl. Det smagte af en mellem ting mellem øl og bacon. Det var en noget speciel oplevelse, som jeg slet ikke var forberedt på. Det var for at sige det lige ud, ikke nogen behagelig overraskelse til en start. Efterhånden som jeg kom længere med øllet, så synes jeg dog smagen blev bedre og bedre, men det var noget man skulle vænne sig til. Jeg havde 4 fantastiske dage dernede og jeg fik røg øl hver aften. Dagen kom dog hvor jeg skulle hjem, og hvad gør man så lige. Jeg var efterhånden kommet til at synes ganske godt om disse røg øl, men det var ikke noget jeg kunne få fat i hjemme.

Løsningen på mit problem blev at jeg naturligvis skulle i gang med at brygge øl. Det var dog ikke den letteste opgave at komme i gang med, for jeg havde ikke nogen idé om hvordan jeg skulle komme i gang. Jeg havde dog brygger øl selv, men det ligger tilbage til 1970erne, hvor jeg mens jeg læste på universitet have brygget noget øl selv. Grunden til jeg bryggede dengang var udelukkende prisen. Det var ikke fordi det smagte vildt godt. Jeg besluttede mig derfor til, at hvis jeg skulle i gang med at brygge igen, så skulle det være for smagens skyld og ikke fordi det var billigt. Jeg kunne derfor ikke bruge den viden fra dengang til særlig meget. Jeg måtte starte forfra. Jeg fandt derfor heldigvis denne side om ølbrygning.  Der findes en masse viden om hvordan man rent praktisk brygger øl. Der er også en stor viden omkring de forskellige øltyper man kan brygge.

Jeg har været tilbage i Bamberg flere gange siden. Jeg kommer tilbage til den samme brewpub hver gang jeg kommer der. Det er stadigvæk en fantastisk oplevelse at komme derind, og jeg glæder mig som et lille barn inden jeg går derind. Hvis ikke du har været i Bamberg endnu, så synes jeg du skulle gøre et stop på et par dage, evt. på din vej til Italien. Det er en fantastisk by, og snyd ikke dig selv for at opleve hvordan en røg øl smager.