Fra Island til Danmark

I Island er der ca. 370.000 mennesker, og landet har på en måde et bånd til Danmark. Det islandske sprog anses for at være det ældste nordiske sprog vi har. Og man formoder at sproget er blevet videreudviklet mod Norge, Sverige og Danmark. Der er ret almindeligt at det arbejdende folk i Island, rejser ud i verden for at arbejde og måske endda slå sig ned. Danmark er en rimelig populær destination for uddannelse og arbejdspladser for Islændere. Og det kender en lokal erhvervsdrivende fra Horsens lidt til.

 

Islandsk oprindelse

Hun kommer oprindeligt fra Island, hvor hendes forældre havde arbejde og var selvstændige erhvervsdrivende. Men hendes forældre besluttede at rejse til Danmark, og fandt arbejde, og endte med at blive bosiddende der. Imens forældrene begik sig i det danske dagligdags billede, gik hun i den danske folkeskole og lærte sproget. Hun har altid været kreativt anlagt, og med en far som er møbelsnedker, er hun meget interesseret i møbel polstring, og møbeldesign. Men der er alligevel noget som trækker hende over mod, tøj og mode, og specielt fest tøj. I Island er der ikke den samme store kultur omkring bryllup og brudekjoler som vi kender i Danmark, så det fanger hendes interesse rigtig meget.

 

Første gang i Danmark

Hendes forældre har aldrig været i Danmark før, og starter tilværelsen i en lille provinsby, hvor de hurtigt bliver overrasket over de lokales gæstfrihed, selvom sproget var lidt svært. Det faste arbejde, og de daglige gøremål i byen gjorde at det danske sprog hurtigt blev en naturlig del af hverdagen. Efter kort tid snakker de alle dansk. De bliver hurtigt en del af lokal livet, hvor børnene deltager i folkeskolen og i fritidstilbud med andre børn.

 

En skrædder er født

Imens hendes forældre arbejder, går hun på skrædder uddannelse hos EUC, og finder hurtigt ud af at mave fornærmelsen og passionen var helt rigtig. Hun gennemfører uddannelsen med højre karakterer, og udvikler sine færdigheder og detalje grad. Under uddannelsen lære hun at lave kjoler, bluser, skjorter og meget andet, med forskellige snit, og mønstre. Hun syer også i fritiden, og laver brudekjoler til nogen af hendes veninder fra Island. Efter uddannelsen bevæger hun sig ind i brudebranchen, med jobs i brudekjole butikker, hvor hun vejleder, sælger og tilretter brudekjoler med hendes skrædder færdigheder.

 

Butikken åbner

Efter mange år som ansat i brudekjole butikker, begynder det at krible i fingrene for at lave noget selvstændigt. Det har altid være en drøm for hende at være selvstændig, men det har ikke altid været helt klart om det skulle være møbler eller kjoler. Men nu er hun helt sikker på at det skal være brudekjoler, og har derfor åbnet sin egen brudekjole forretning i Horsens. Med mange flotte kjoler, sko og tilbehør, og hun kan bruge sine skrædder evner til at tilrette kjolerne så de sidder perfekt på bruden til den store dag.